Cu cîteva zile înainte fusesem cu o barcă pe mare ca să vedem pești și alte broaște țestoase, ocazie cu care am prînzit nu departe de bariera de corali, pe o limbă de nisip alb acoperită de apă pînă la genunchi. Pe limba de nisip, sub stratul de apă stăteau castraveți de mare cu un aspect destul de grețos și mai înotau rechini-lămîie, inofensivi. Din loc în loc erau plantate cu picioarele în apă mese pe care se putea face grătar și bea punch. Marie-France, căpităneasa, a scos o sticlă de Montebello și una de Damoiseau, plus o sticlă cu sirop de gwozey. Am întrebat pe căpităneasă care era diferența între cele două roame. Am primit răspunsul că Montebello e mai aspru și Damoiseau coboară mai ușor pe esofag. Este adevărat că după primul punch cu Montebello, care mi-a dat ochii peste cap, al doilea, cu Damoiseau a coborît fără probleme, căci eram deja anesteziat.
Dar să revenim la plantația de rom, ăăăă ... de trestie de zahăr. M-am plimbat eu pe acolo, printre trestie de zahăr, palmieri, etc, pînă am dat de un cîmp pe care creșteau un fel de tufe, pe rînduri, cam ca morcovii. Am întrebat de un localnic, bună ziua, dar ce sînt aceste plante minunate, ce numai pe insula din ziua de ieri și la dvs pe plantație le mai putem vedea? Bună să-ți fie inima, voinice, ananași le zice pe la noi pe aicea. 9 luni le trebuie pînă la recoltă, cîte unul pe fir. Să mor eu dacă știam că ananașii cresc așa, din tufe. Eu credeam că ananasul e un copac, cam ca palmierul sau cocotierul dar care, în loc de nuci de cocos, iguane, colibri și papagali colorați, face ananași. Și cum încă nu era sezonul la ananași și nu se vedea încă niciunul, am crezut, prostește, că de fapt ananasul e o rădăcină care trebuie scoasă din pămînt, exact ca morcovul. Așa că m-am dus direct în butic la sfîrșitul vizitei și am cumpărat o sticlă de shrubb de ananas.
Ajuns în metropolă, m-am uitat pe uichipedia și am văzut că de fapt ananasul crește în exterior. Cît trăiește, omul învață.
7 comentarii:
Nu stiu altii cum sint, dar roum nu pot bea nici sa ploua. Mai als amestecat cu gozii cela..
Nici măcar din acela vechi de 8 ani, din butoi de stejar in care a stat bourbon in prealabil?
Cind beau trascau dulce ma ia lesinul la lingurica, uneori trebuie chiar sa beau apa dupa:)
E cam tare, ce-i drept, 50 de grade.
Daca-mi permiteti un horsujet, acu citeva zile am fost cu amicu kenji la un birt de pe linga statia de tren shinagaua sau asa ceva, birtul fiind plasat intr-un mol imens cu cinci sase hoteluri mastodont primprejur si-o coada sutometrica de persoane fizice la taxiuri. In fiecare luni, marti si miercuri din prima saptamina a fiecarei luni au meniu special: te lasa sa stai max doua ore la masa timp in care ai sase feluri de mincare si poti bea cit sake vrei. Pretul la sake e cam zece øiro, dar il bei cu polonicul. Adica ti se da un pahar cilindric la 150 de grame pe care-l tii imersat intr-un paraleliped lemnos in ideea ca daca umpli agregatul prea tare sa se scurga trascau' in cutie si sa nu lasi dire pe podea.
Deci da, giapanezii sint oameni cu frica lui JC shintoistu in general si nu-si planifica afacerea modelind cu prea multe variabile aleatoare asa ca mine sau kenji. Dar zic ca doua ore de sake aspru cu gust de socata proaspata si luat cu polonicul de lemn ar fi costat muuult mai mult de zece nøiro daca erau toti clientii ca noi doi.
Am mincat si-un peste plin cu icre in seara aia, da' mi s-a cam luat. Creca miine o tin pe porc tempul/ra cu carii, caci ma simt slabit de atita fosfor.
Imi aduc aminte de Shinagawa. Bag seama ca incepe sa iti placa la giapanezi.
Eu azi am beut o halba de Kilkenny si am terminat cu un Jameson, ca pleca unul sa exploreze alte orizonturi si ne-a cinstit.
Mi-e dor de mor de fratii mei din Labrador
Caci ei in cor baga la matz grabiti foarte de zor
Friptane suculente pe cot diu roun plus furm de montbrizon..
Giapan suge grav. Dar sake e bun.
Trimiteți un comentariu