06 noiembrie 2006

Nici despre cechin şi nici despre mersul tenurilor

Săptămîna trecută am văzut la televizor un film de şi cu Sergiu Nicolaescu. Acesta interpreta un director de şantier naval, membru de partid de peste 25 de ani. El decide să toarne în şantier o elice pentru mineralierul ce urma să fie lansat la apă în scurt timp, trecînd peste indicaţiile preţioase venite de la centru, dar consultînd totuşi Comitetul Oamenilor Muncii din întreprindere, utilizat pe post de oglindă a propriei conştiinţe, pe principiul că dacă te uiţi într-o oglindă şi nu ţi-e ruşine de ceea ce vezi, înseamnă că e bine. În film am putut vedea o secvenţă de-a dreptul porno, în care un personaj-femeie, simbol al tineretului decadent dar recuperabil, absolventă de filosofie, îşi afişează cu nesimţire cracii pînă în gît în prim plan.

M-am uitat pînă la capăt şi am vibrat revoluţionar alături de eroii muncii socialiste pînă în momentul în care elicea din oţel românesc a mineralierului a început să frămînte apa mării. Apoi, cuprins de nostalgie, m-am retras în sufragerie într-o sesiune de căutat comori în biblioteca Mirona.

După cum ştiţi, iar dacă nu ştiţi, mai puneţi şi dumneavoastră mîna pe o carte, biblioteca Mirona e emblematică pentru amenajările interioare româneşti prerevoluţionare, alături de bibliotecile Ramona şi Daria. Sînt nişte biblioteci făcute din PAL furniruit care imită lemnul masiv şi care ocupă obligatoriu peretele lung din sufrageria apartamentului cu patru camere proprietate personală. Uşile bibliotecii sînt frumos ornamentate cu cadre din şipcă profilată, cu ornamente florale baroce pe la colţuri. Uşile sînt prevăzute cu broaşte în care se introduc chei turnate cu coada împodobită cu floricele asortate cu ornamentele din lemn. De chei se pot agăţa motocei croşetaţi sau din catifea.

Biblioteca se compune din patru corpuri, toate pe trei nivele - trei dulăpioare suprapuse -, dupa cum urmeaza:
- Un corp cu uşile pline. Daca deschidem uşile de jos, găsim aranjată frumos lenjerie de pat mirosind a naftalină. În partea din mijloc vom găsi colecţia completă cu cărţi albe şi desenele originale de Jules Verne, multe cărţi din biblioteca şcolarului, două rafturi numai cu BPT (Winnetou şi Old Surehand obligé), romanul secolului XX, Galsworthy complet, Pirati si Corsari, almanahul Scînteia '86 şi Perpetuum comic '89. Din almanahul Scînteia unele fotografii au fost tăiate pentru caietul de lecturi şi decupaje de la geografie care, din păcate, este de negăsit. În Perpetuum comic pot fi citite epigrame moralizatoare de înfierare a comportamentelor antisociale a celor certaţi cu legea. Sus se găsesc împăturite şi tot cu naftalină carpetele cu păuni şi cu răpirea din serai.
- Un corp cu sertare în partea de jos, unde găsim hîrtie de împachetat, lumînări, fotografii din anii '60. Partea din mijloc se deschide pe verticală, sub formă de bar. Înăuntru găsim o sticlă de Cinzano chiar cu cinzano şi una de Red Label, dar în care se află vişinată, un cartuş de Kent neînceput şi o pungă de cafea sub vid. Alături se află aranjate frumos ceşti de cafea "din arcopal" şi o cutie de tacîmuri din inox. Deasupra barului se află cîteva rafturi la vedere de pe care ne privesc balerina, cei doi beţivi, căluţul cabrat şi zeiţa Fortuna cu cornul abundenţei, alături de nişte casete "din lemn de trandafir" umplute cu podoabe. Există şi o felicitare de la 8 martie trecut. Deasupra, într-un corp cu uşi sînt depozitate bibelourile care n-au mai încăput la vedere.
- Al treilea corp, în a cărui parte de jos se găsesc cărţi de colorat şi cu poveşti, discuri cu Mihai Pocorschi şi Compact, almanahul copiilor '86, '87 şi '88, un calculator HC91 cu monitor monocrom din perioada de după revoluţie, casetofonul rusesc şi casetele aferente cu jocuri şi utilitare (Zotyocopy şi Copy 86/M sînt singurele care îmi vin în minte). Partea din mijloc are vitrină, prin care se zăresc pahare de cristal pentru musafiri şi nişte vaze. Sus este depozitată o impresionantă colecţie de Cutezătorii, Ştiinţă şi tehnică, Modelism, dar şi PC Report, chiar dacă e cam anacronic. Într-un almanah Cutezătorii aflat pe acelaşi raft poate fi citită o bandă desenată cu Pif.
- În ultimul corp, în partea de jos, există o sumedenie de caiete umplute unele cu comentarii la română, Dan căpitan de plai, Mioriţa, La Vulturi, altele cu icşi şi igreci, graficul funcţiei de gradul al doilea, triunghiuri şi pătrate, altele cu probleme din Hristev cu scripeţi şi planuri înclinate. Dacă urcăm mai sus găsim cărţi prăfuite cu organe de masini, rezistenţa materialelor, meşterul casei, dicţionar tehnic, dar şi analiză matematică (obligatoriu culegerea de Niculescu din colectia Lyceum), algebră, trigonometrie, un atlas anatomic şi cartea de Foxpro 2.6. Sus, vestigiul cel mai important este constituit de cele patru clasoare de timbre, unul avînd lipit pe el abţibildul cu Prestfoss care putea fi găsit de asemenea pe ghidoanele bicicletelor Pegas ale prietenilor din bloc.

Cînd am ajuns acolo, m-am simţit obosit şi m-am uitat pe geam afară, unde încă era toamna.

Parc-a fost ieri

13 comentarii:

Anonim spunea...

:) finally!

ai citit "Nascut in URSS"? te-ai scufunda in biblioteca mirona...

Anonim spunea...

Asha fain e scris pasajul asta incat am citit textul asta fara sa pot face pauza. Ash zice ca esti shi matale vreunul dintre cei multzi care au ales "realul" shi nu "umanul" numai ca i-au scarbit profesorii de romana.
Merci.

Zdrîngu spunea...

Pardon, de-abia acum am vazut comentariile.

Lucia, n-o sa crezi, dar am citit "Nascut in URSS" chiar saptamina trecuta! Am cumparat-o de la libraria de acasa dar impresia mea e destul de asa si asa si nu din motive politice. Cert este ca mi-a amintit de faza cu biblioteca si, cum eram in pana de creatie, m-am gindit sa o reciclez :)

Si, Anonymous, multumesc frumos. E drept ca am ales realul, dar nu din scirba de profii de romana ci din cauza ca nu stiu din ce cauza. :)

Unknown spunea...

Si eu tot realul...
Poate am pierdut un episod, dar tu esti in vizita la parinti in Romania?

Zdrîngu spunea...

N-ai pierdut nimic, numai că vacanţa s-a terminat. :)

Anonim spunea...

Fain ce scrii tu ! Eu aveam si FoxPro 2.5 in rafturile bibliotecii cu trei corpuri, finisaj luciu oglinda.

alt ing.de pe banda rulanta a lu NC

Petrvs spunea...

Eh, mai era şi corpul de bibliotecă, de obicei în partea de jos, cu farfurii, seturi de tacâmuri pentru zile mari, feţe de masă dichisite etc.; de obicei în partea de sus se găseau hainele groase bagate la naftalină. Doar ce am făcut curăţenie în corpul cu caiete şi am aruncat aproape tot, de la caiete de matematică la cele cu comentarii la romaână, de la cărţile de romană din clasele V - VIII la culegerile de matematică de Petrică şi Cărbunaru. Singurele lucruri pe care le-am păstrat sunt penarul din lemn din clasele primare şi manualele de istorie de pe tot parcursul şcolii generale.

Toate cele bune!

vio spunea...

mi-a placut si mie in mod deosebit partea asta:)
te mai citesc.

rrrrrrrrrrrr spunea...

si mie mi-a placut, chiar daca n-am avut rabdare sa citesc tot pasajul (am si eu acasa asa o biblioteca)

pozele sunt f frumoase

Zdrîngu spunea...

Ia uite ce activitate! Numai si numai din cauza ca o anumita Luciat a scris despre niste insemnari misto!
:)

vio spunea...

ba nu, iliuta, eu am venit dupa ce tu ai venit la mine! :)
fascinant, a?:P

Anonim spunea...

e super postul asta!

Anonim spunea...

groaznic! nu stiam ca exista o biblioteca cu numele meu... sau mai bine zis ca am fost botezata dupa o biblioteca... sigur nu e miruna?! totusi, cred ca m-au botezat dupa carte. sper!!!

Trimiteți un comentariu