01 iulie 2024

Nu mi-a plăcut niciodată de Ioan T. M. 

Imitațiile lui Ceaușescu pe care le făcea la TV și la diversele spectacole de umor de pe litoral în sezonul de vară de prin anii 90 mi s-au părut mereu nereușite și impregnate de boala patafizică românească potrivit căreia comuniști=rău deci noi=bun. Asta nu înseamnă că nu erau răi comuniștii, dimpotrivă. Problema e cu implicația subînțeleasă. Glumițele pe care le făcea prin spectacole și prin Cațavencu mi s-au părut mereu pline de o răutate superioară de-abia disimulată, atunci cînd nu erau de-a dreptul slabe.

După o vreme a dispărut de pe radarul meu. Nici nu mă interesa prea tare personajul. Într-o zi, în plin scandal cu Roșia Montana, a reieșit că firma care ar fi trebuit să preia zăcămîntul l-a plimbat în excursie prin Noua Zeelandă unde a putut constata la fața locului, printre altele, ce bine și ce frumos se extrăgea aurul acolo. Nu numai că nu a negat, dar îmi amintesc cum spunea sincer că nu vede nici o problemă în asta. 

După aia, a fost ceva sporadic consul onorific la Marsilia. Am înțeles că a rămas prin zonă, într-un orășel din calanques, fost bastion al comuniștilor francezi, fost mare șantier naval, acum decăzut în rolul de reparator de iahturi pentru bogații planetei. Nu departe de port încă mai există sediul local al CGT, unul dintre sindicatele cele mai virulente franțuzești.

Acum e mare influensăr pe tuităr unde, atunci cînd nu se răfuiește cu vreo companie aeriană care i-a întîrziat zborul, încearcă să își vîndă, printre altele, creațiile literare.  Asta îmi amintește de scena din Filantropica unde prostituata îl întreabă pe profesoraș, crăcănînd picioarele:

- Sînteți și scriitooor?
- Cam da!

Are numai cuvinte de ocară pentru stînga franțuzească. Nu că aceasta n-ar merita-o. Dar aș prefera în schimb să arate aceeași virulență și față de extrema dreaptă, din care citează aprobator un pic cam prea des.

Ieri, cînd a devenit clar că extrema dreaptă e pe punctul de a desemna un prim ministru, chiar și-a permis să afirme că alegerile au fost cîștigate de dreapta, doar de dreapta.

2 comentarii:

Bogdan R spunea...

Legenda spunea ca cei mai curajosi dintre excursionisti au si baut din apa din lacul ala. Nu e total implauzibila: la cat venin varsa unii dintre ei (inclusiv cel mentionat), trebuie sa fi consumat un fel de otrava la un moment dat.

Zdr. spunea...

Azi i-a zis sugerat cineva ca extrema dreapta nu e chiar totuna cu dreapta. Drept raspuns, l-a tratat de marxist.
Exact cum daca nu esti de acord cu unul de extrema stanga, te face fascist ...

Trimiteți un comentariu