14 noiembrie 2007

Fiecare cu ce-l doare la bască

Acum mai mulţi ani, să fi fost prin mai-iunie, era un soare cald de dimineaţă, de tip nice light. Parisul forfotea vesel, că aşa mi se părea mie. Aveam nişte blugi "drepţi" cumpăraţi de la tarabele de la Iulius din Iaşi, un tricou contrafăcut marca Adidas, tot de la tarabe, şi nişte adidaşi marca BIT, de la un butic de lîngă Nest-ul de pe Independenţei (buni adidaşi!). Asta îmi cumpărasem înainte de a pleca definitiv.

Un controlor fusese bătut măr de nişte golani în ajun şi după ce a fost dus la spital a murit. Încetul cu încetul, mijloacele de transport au încetat să mai circule.

Astfel echipat, avînd şi un uocman chinezesc cu autorevers la brăcinar, cumpărat tot din Iaşi dintr-o consignaţie, am luat-o la filing, voiniceşte, pe străzi. Şi-am mers, şi-am mers, zi de vară pînă-n seară că de n-ar fi, nu s-ar povesti şi m-am minunat de toate cele, căci eram tînăr, neliniştit şi nu aflasem încă prea bine de jacşirac, sarcozi, fabius, stroscan, arlet, cît despre bezansno, el nu era încă născut la vremea aceea. Pentru mine, orizontul se limita doar la strada Servandoni pe care n-am văzut-o niciodata, dar ştiam sigur că există. Şi-am luat-o aşadar la picior prin faţa închisorii la Santé, apoi pe sub copacii de pe Arago şi la dreapta pe St. Jacques, căscîndu-mă la case şi la preţurile din restaurante - am călcat chiar şi într-un caca - pînă hăt la les Ecoles în faţă la Sorbona şi în jos pe St. Michel, unde sandvişurile greceşti încă nu îşi împliniseră destinul de pe ziua aceea, nefiind ora prînzului. Pe străduţele înguste, grecii marocani măturau de zor în faţa restaurantelor iar în canale se scurgeau lături cu spume albe. Mirosea parfumat a detergent. Apoi, cu un ochi aruncat înspre Notre Dame, francezii ăştia, construiau catedrale şi noi încă nici nu începuserăm să ne batem cu turcii, pe bd. du Palais fix pe Ile de la Cité. Acolo n-am putut vedea coada de la intrarea la serviciul pentru străini pentru că era pe o altă latură a clădirii pe care nu o cunoşteam încă şi oricum, randevu aveam în vreo trei săptămîni, aşa că am trecut frumuşel de partea cealaltă a Senei pe lîngă magazinele cu flori şi animale unde mirosea frumos, respectiv urît şi apoi la dreapta la St. Germain l'Auxerrois pe care, ciudat, aş fi situat-o fără să ezit pe strada Servandoni, ca şi Luvrul aflat în faţă. Un pic de Rivoli, prin faţă la Palais Royal, avenue de l'Opéra, în capătul căreia se vedeau doar nişte schele, Chaussée d'Antin, Trinité şi hopa la birou, unde şeful mi-a zis politicos că am întîrziat şi că să am grijă să ajung mai devreme a doua zi. Dar eu nu m-am supărat pentru că afară era soare şi oraşul era vesel.

Pe vremea aceea era mult mai fain pe timp de grevă.

14 comentarii:

Anonim spunea...

Ahhh, vremurile dantan!! Cind eram tineri si pur(ee)i :)

Zdrîngu spunea...

Ayayay, trece timpul, ca nebunul!

sisiphe spunea...

aaa, si la noi e greva, la nemtzalai adica, azi si maine :D

Zdrîngu spunea...

Aaaam auzit, dar sint convins ca nu e la fel de secsi ca la frantuji. Mama ce-am mai claxonat azi dimineata!

Anonim spunea...

Ha! Aveti klakson la bicicleta??

Zdrîngu spunea...

Da' cum, unul pe stinga si unul pe dreapta, de backup redundant.

Anonim spunea...

dom'le iliutza, cam cat tzin grevele la 'mneavoastra in urbe dom'le? nu de alta, da' am planuit sa vizitez si eu la sfarsitul lunii, si tare nu mi-as dori sa o iau usor la picior pe autostrada de la aeroport pan' la hotel.

Zdrîngu spunea...

Doamna Rozela, ce sa zic? Azi s-au intrunit militantii si au decis sa continue cu inca 24 de ore. Iaca se fac 6 zile de cind dureaza.

Anonim spunea...

ooof offf dom' iliutza, da' sa zicem asa, prin absurd cum ar veni, ca nu se potolesc pan'oi ajunge, exista totusi taximetristi care s'en fichent de greva si isi vad de treaba dumnealor? [cand a fost greva taximetristilor la ny de ex, unii lucrau totusi, de aia insist:)]

Zdrîngu spunea...

A, pai taxiuri cam sint. Nu prea-i vad eu sa faca greva, ca saracii au de-si platit licenta de taxi, care costa mult.

Da' sint si trenuri, chiar si in zilele astea, numai ca trebuie sa stii cum sa le iei. :)

Anonim spunea...

aaaaaaaaaaaa pai m-am linistit dom'le, ca ma panicasem de pomana:) multam de informatie

Sophie spunea...

Mh, chel melakolii, parca m-as baladiza pe strazile acelea, cum ne povestiti...

Zdrîngu spunea...

Pai poftiti, doamna Sophie, mai poftiti.

Sophie spunea...

Mai vin, mai vin. Lumea e atit de mare si de mica in acelasi timp. (Nici macar paradoxal nu pot spune.)

Trimiteți un comentariu