20 martie 2015

Robert de Niroshan este ucenic la noi în team. L-au angajat pentru că firma primește nu știu ce reducere de impozite dacă angajează ucenici, dar și pentru că locuiește într-o suburbie sensibilă și astfel primarul suburbiei sensibile unde s-a implantat firma nu poate să mai spună că nu angajăm băștinași. E student la nu știu ce facultate și visează să cîștige 100 000 de euro/an după ce termină studiile, numai că nu prea muncește pentru suma asta, se păstrează pe mai tîrziu. E srilanchez tuciuriu de origine. Taică-su are musteți și maică-sa nu se epilează iar el se dă cu un parfum cam puturos. Ne povestește mereu despre ce isprăvi face cu băieții din cité-ul lui, despre cum ard mașinile pe acolo și ce droguri se mai vînd. Are un macbook și vine cu mașina la birou. Este mare fan de Marine Lepen, convins fiind că, de îndată ce ajunge asta președintă, o să pună ordine în toate cele.

Dar nu mai știu de ce am îneput să zic de Niroshan. Am plecat de la servici luni seara cu bicicleta. Era soare și frumos. Clădirea companiei e într-un cartier nou, ieșit din pămînt în cîteva luni de zile. Imediat ce ies de acolo, trebuie să traversez o bucată de St Denis și alta de St Ouen, numai pulpă. La intersecția de la ieșirea din zona aseptizată, dau să ocolesc niște mașini și văd de departe cum un djeuns sparge cu o rangă geamul unui autoturism oprit la semafor după care dispare rapid cu geanta furată din mașină după colț. Operația a durat 10 secunde în total, prinde orbul scoate-i ochii. Alți djeunși care se jucau cu un pitbull în stația de autobuz, probabil prietenii făptașului, s-au apropiat ca să o consoleze de dama care tocmai ieșise din mașină să se lamenteze.

Avem gard înalt la servici, cu țepi ascuțiți și cerberi la intrare. Clădirea se ridică lîngă autostradă. Ca să treci autostrada, mergi printr-un tunel pe pereții căruia se află graffiti mobilizatoare, cu mesaje explicite pentru femei, arabi și evrei. În pauza de prînz tunelul se umple de salariați care caută un loc liniștit unde să-și fumeze și ei jointul. Pe intranet se publică regulat articole cu avertismente securitare: să avem grijă cum circulăm, să nu vorbim cu necunoscuții, să nu ne lăudăm cu smartfonul din dotare.

7 comentarii:

Blegoo spunea...

Articolu' ăsta trebe socotit ca negativist, pozitivist ori neutralist?
Dă stînga, dă dreapta ori dă centru?
Comunist, capitalist ori socialist?
Mahomedan, creștin ori ateist?
Întreb și io, nu dau cu paru'...

Zdrîngu spunea...

Da.

Blegoo spunea...

BLEGOO (scărpinîndu-se viguros): "Aha.
Deci, fentezi răspunsu'... bine băh."

Zdrîngu spunea...

Da, bă. La așa întrebare, așa răspuns.

Blegoo spunea...

BLEGOO (lămurit): "Deeci... cu paru' băh? Bine, băh..."

lektor spunea...

Domnule Zdringu, n-o bagati in seama pe doamna Blegoo caci -desi doamna fiind- trece printr-o perioada ceva mai putin inspirata.

Daca imi permiteti divagatia: ce se mai aude de ciarli hebdø? Tot la milionul de exemplare sint sau le-a mai scazut gheseftul?

Dar marina lapina ce mai zice, ce mai face? Iese prezidentå?

Zdrîngu spunea...

N-o bag eu in seama, se bagă singura.

Iar la restul, nu știu, n-am capacitați de vizionar.

Trimiteți un comentariu