12 mai 2005

Fenomen de modă. Indiene II

Incă mă mir de prezenţa pe ecranele pariziene a filmului bollywoodian despre care vorbeam deunăzi, cu frumoasa Jaya Bhaduri cu mustăţile epilate în unul din rolurile principale.

În ultimii ani au mai fost cîteva la cinema dar mi se pare că făceau parte din categoria filmelor "grele", numai bune de dat pe Arte. De altfel, canalul cu pricina le-a consacrat prin februarie o săptămînă tematică.

Aflu acum că prin iunie mai vine un film cu acelaşi divin Shah Rukh Khan. Distribuitorul Bodega film mai are unul pe ţeavă, dar data de apariţie nu a fost comunicată încă.

O săptămînă a filmului indian a avut loc la Avignon între 27 aprilie şi 4 mai.

Alaltăieri din pur hazard, am ajuns prin zona Galeriilor Lafayette. Ce mi-au văzut ochii acolo? Zilele astea, tema magazinului este, aţi ghicit, Bollywood. Cu obiecte de vînzare, haine, proiecţii de filme, decoraţii interioare, tot tacîmul.

Se ştie că ieri a început Festivalul de film de la Cannes. Aseară prezentau ei cu mare pompă pe membrii juriului, condus de Emir Kusturica cu mustăţile ne-epilate. Cine mai face parte din juriu? Divina Nandita DAS, din India.

Hmmm ...

3 comentarii:

Alex Brie spunea...

Eu am auzit de numitul Shah Rukh Khan de la un coleg de origine algeriana. Era omul fan inrait, avea chiar o gramada de videoclipuri. Cica pe la ei e pasiune mare pentru domnu bollywoodian. Asa ca poate e cu strategie moda asta indiana: unde e cerere, vine si oferta, nu?

Zdrîngu spunea...

Sau poate unde nu e cerere, sa o cream.

M spunea...

Eu, intr-un fel, invidiez faptul ca in Franta aveti parte si de alte productii cinematografice decit cele anglo-saxone cu care sintem sufocati aici. Rar prinzi cite-un film francez, italian, spaniol, ca sa nu mai zic de alte zone culturale, si asta doar daca mergi pe la cinema-uri mai obscure ori la cinemateca ceea ce e cam limitat cind ai servici, familie, etc. Mai ramine doar tv-ul care da mai mult timpenii de duzina, americanesti in marea majoritate. In 10 ani de cind sint aici, am vazut un singur film indian, destul de tipic, gen "Lantul amintirilor" daca-ti mai amintesti, a rulat in cinematografele romanesti acum multi ani si fuse un succes de masa. Totusi, cu toata isteria sentimentala, pitorescul pestrit si strident al personajelor, m-a inveselit filmul, m-a scos din temperaturile umane mai scazute de care am parte aici. Citeodata ma apuca nostalgia sa mai vad un film rusesc, polonez, de romanesc nu mai zic... E sanatos sa mai respiri din cind in cind si alt aer, asa pentru pastrarea unor perspective si proportii...
India e totusi o natiune de dimensiuni uriesesti, eu zic ca e bine sa mai aflam de ei, chiar si numai din filme, desi nu e sursa cea mai obiectiva de informatie, asa la botul calului. Dar orisicit, mai ales ca de citiva ani ceva se misca in tara aia si ar fi recomandat sa fim cu ochii pe ei. :)
In plus, din cite am clicuit pe referintele date de tine, pare-se ca unele din filmele mentionate reprezinta un nou val in Bollywood si daca-s luate in vizor chiar de Maria Sa Franta, o fi ceva de capul lor, nu?

Trimiteți un comentariu