04 mai 2005

Trăiască şi să înflorească prietenia între popoare

Văd că David Lodge apare în mod recurent pe firmament în ultima vreme. Dar este şi normal, pentru scriitor atît de vizionar. Nu cumva-i cam mare, cuvîntul ăsta, vizionar? În contextul de faţă, eu zic că nu.

Unul din personajele sale, Howard Ringbaum, cînd aştepta într-o zi să-i vină rîndul la frizerie, află din revista pe care o citea de existenţa unui club select, al celor care întreţin raporturi sexuale în aer. Cum ambiţia lui era mereu la înălţime, decise pe loc că trebuie să devină membru. Un prieten căruia îi împărtăşise despre marea hotărîre, ca să îşi rîdă de el, i-a povestit că şi el face parte din acelaşi club. Pentru a fi membru, era nevoie de o probă indubitabilă a actului sexual consumat, adică de un şerveţel cu însemnele unei companii aeriene recunoscute, pătat cu spermă şi contrasemnat de parteneră. Deşi era neobişnuit, comitetul de evaluare putea accepta ca parteneră chiar pe soţia aspirantului.

Zilele trecute, un grup de patru persoane, doi ruşi şi doi români, a căror împărţire pe sexe şi pe orientări sexuale nu o cunosc încă, au semnat încă o pagină de glorie în istoria zbuciumată a respectivelor popoare şi a vechii prietenii dintre ele.

În timpul unui zbor al companiei X, doi pasageri ruşi, beţi încă de la îmbarcare, au fost prinşi de două ori în timp ce fumau în toaletă. Apoi au început să bea împreună cu doi pasageri români. După ce au băut bine, au început să întreţină raporturi sexuale pe scaunele din cabină, fără să pară deranjaţi de ceilalţi pasageri şi chiar mai puţin de către atenţionările cu repetiţie ale personalului navigant. Cei patru pasageri s-au regăsit complet dezbrăcaţi în avion. La sosire, poliţia i-a arestat şi i-a ţinut 8 ore la dezalcolizare.

Cînd aud de o astfel de întîmplare, încep să îmi pun serios problema dacă avem dreptul să comentăm ori de cîte ori apare un articol nasol în presa occidentală despre faptele românilor. Mă întreb dacă încrîncenarea mediatică a cărei victime ne place să fim nu este pe undeva întemeiată.

Am putea obiecta că de multe ori presa e cea care exagerează, care caută senzaţionalui, care ne vrea răul. Dar întîmplarea asta nu a apărut încă în presă - chiar mă întreb dacă, unde, cînd şi cum o sa apară - este doar raportul sec al comandantului de bord.

De unde ştiu? Mă credeţi, bine. Nu mă credeţi, tot bine.

3 comentarii:

Zdrîngu spunea...

Nu-i nevoie sa ti se dea de baut ca sa bei. Ajunge doar sa ai fiolele tale in bagajul de mina.

E vorba despre pasageri normali pe o cursa regulata.

Zdrîngu spunea...

Se pare ca la rusi este de bonton sa te comporti ca un porc la bordul avionului.

Intr-o depesa AFP de pe 10 august 2004 se precizeaza ca Aeroflot anunta crearea unei "liste negre" de pasageri indezirabili la bordul avioanelor rusesti.
Doi pasageri, un rus si un moldovean figurau deja la acea data pe lista. Rusul, care mergea de la Moscova la Londra a fumat in cabina in ciuda interdictiei, a insultat stewardesa si nu a respectat ordinele comandantului. El a fost privat de dreptul de a se servi de biletul intors.
Moldoveanul, care mergea de la Moscova la Bucuresti in stare de ebrietate a fost expulzat din avion inaintea decolarii. Pasagerul a trebuit sa plateasca o amenda si a pierdut biletul dus-intors platit.

M spunea...

"Mă întreb dacă încrîncenarea mediatică a cărei victime ne place să fim nu este pe undeva întemeiată"

Eu zic ca da. Si daca la inceput nutream un scepticim incipient, sentimentalist si irational la gindul asta - ca e intemeiata cirteala mass-mediei din occident - de la o vreme mi se pare din ce in ce mai evident ca neamu' olahesc isi merita soarta. Si nici nu mai accept psihanalizarea poporului intru iertarea pacatelor, ca vezi doamne, saracii de noi, cu ce mostenire odioasa ne-am pricopsit. Gata, ajunge cu vaicareala, tragi linia si te trezesti la realitate cu minecile suflecate sa faci naibii ceva constructiv, onest, cu bun simt si cu mintea clara.
Ca m-am si enervat scriind rindurile astea... :(

Trimiteți un comentariu