16 septembrie 2012

Destupare

Am stins lumina, am tras jaluzelele în jos, am aprins opaițul și am coborît pe scara în spirală pînă la tainița de la -2. Am speriat vreo doi lilieci iar Dorel, șobolanul, mi s-a prelins printre picioare tocmai cînd ușa încăperii umede se deschise cu un scîrțîit sinistru. Am compus cifrul de la dulăpiorul cu otrăvuri și am căutat din ochi flaconul achiziționat de la carfur cu 3,76€, conținînd un lichid vîscos. De îndată ce l-am văzut, în spatele unor sticle de lichide pentru spălat wc-ul, alături de o fiolă de Sauternes din '99, o scînteie se aprinse în ochiul meu albastru, cel verde rămînînd la fel de inexpresiv și neîncrezător ca pînă atunci. Am înșfăcat cu o mînă flaconul și, cu opaițul în cealaltă, urcai val vîrtej scara, perturbîndu-l pe Dorel care nu știa ce să mai creadă. În bucătărie era la fel de întuneric cum lăsasem. Pusei opaițul pe jos, lîngă chiuvetă, mă așezai în genunchi și, plin de speranță și evlavie, citii instrucțiunile de pe flacon. Desșurubai apoi dopul, mă aplecai sub chiuvetă, localizai sifonul de scurgere de la mașina de spălat vase și turnai prin partea de sus a țevii lichidul vîscos ce în lumina opaițului devenise verde fluorescent. Începui să rîd ușor diabolic și, pe măsură ce flaconul se golea de lichidul înghițit de țeava sinistră, rîdeam din ce în ce mai diabolic. La sfîrșit am pronunțat chiar și o formulă magică, deși asta nu era trecută în instrucțiuni.
Apoi am întors clepsidra și am lăsat astfel lichidul să acționeze 30min, timp în care am citit o carte în latină la lumina opaițului și am băut jin. Reflectînd încă la înțelepciunea din ultimele rînduri citite și la declinările latinești, ridicai storurile, pusei niște apă în bidonul de biciclist și turnai apa în țeavă, sperînd să o aud fugînd prin canalizare mîncînd pămîntul. Dar, în loc să aud un susur de izvor subteran, am auzit un zgomot de sticlă ce se umple iar la sfîrșit a fost o mică fîntînă arteziană. Rahat.

Am constatat atunci cît de prost erau făcute țevile, cum nu se putea desface ușor nimic și cum nu încapea nici un lighean acolo unde ar fi trebuit. Am încercat cu o sîrmă specială cu manivelă la capăt achiziționată în prealabil și care ar fi trebuit să penetreze adînc prin cele mai neobișnuite coturi ale țevii, dar dopul ce se formase nu se dădea dus și pace.

Am scos atunci asul din mînecă: o soluție inginerească găsită pe blogul unei cameriste de hotel (Sofitel?) și netrecută în nici un manual al instatorului dibaci. Țeava s-a desfundat în nici 30s cu ajutorul aspiratorului de praf. E bine de știut.
Cînd primele elemente de materie recalcitrantă au ieșit din țeavă, am reușit și eu să îmi vidanjez mațele.

Iar acum beau jin cu un sentiment de împlinire.

9 comentarii:

Cora_ spunea...

Sarma aia otelita cu manivela e periculoasa rau(mai ales daca e de-aia mare pentru toaleta), daca te-a prins in perimetrul ei de rasucire.

Si la mine a fost inutila, la episodul cu varza si morcovii in toaleta... he he, peste care am turnat "potiunea magica" similara cu a ta, rezultand un fel de guma intarita, imposibil de indepartat. Credeam ca tre' sa schimbam vasul cu totul, da' pan' la urma s-a rezolvat. Greu. Si scump. :)

Se cheama ca tu ai avut doi in unu', ieftin. :)

Zdrîngu spunea...

Sîrmei ăleia îi mai zice și "furet" aici. N-a ajutat la nimic. Atît doar că am reușit să-mi epilez părul de pe picioare cu ea în timp ce dădeam la manivelă.

Oricum, au fost două ore de panică. Lăsasem să se adune vase toată săptămîna cu gîndul să le spăl la mașina nouă sîmbăta. Cînd am văzut că scurgerea era înfundată, am simțit cum mi se năruiesc visele.

Costel spunea...

Daca n-ati mers la scoala, desfundati tevi de scurgere .... :)).
Mai bun decit aspiratorul este furtunul de apa.
Insa trebuie 2 persoane.

Zdrîngu spunea...

Care-i faza cu furtunul?

arakelian spunea...

da, care e faza cu furtunul?

Zdrîngu spunea...

Păi nu știu încă, aștept să revină Costel să ne lumineze.

Un cititoriu spunea...

Silvuple, puteti detalia metoda aspiratorului macar ? Se aplica direct sau invers (adica suflat sau aspirat) ?

Zdrîngu spunea...

In cazul metodei aspiratorului, acesta are rol similar cu ciuperca de desfundat chiuveta, cu avantajul ca puterea dispozitivului este mult mai mare decit numitei ciuperci. Avind in vedere aceasta, plus faptul ca nu toate aspiratoarele moderne sint prevazute cu inversarea fluxului de aer, metoda este bazata pe aspirare. Dezavantajul este ca aspiratorul in genere este prevazut pentru praf si nu pentru medii umede, adica cu apa. Asa ca, daca doriti sa utilizati aspiratorul pentru desfundarea canalizarii, trebuie sa efectuati operatia cu netarmurita grija si la primul zgomot suspect sa intrerupeti imediat actul, astfel incit apa sa nu ajunga la motor, arzindu-l sau, Doamne fereste, curentîndu-va. Dar, va asigur, satisfactia in urma desfundarii este înmiit mai mare decit satisfactia obtinerii unui doctorat la Standtfort.

Acelasi cititoriu spunea...

Deci, am sa testez citusi de curind maiastra solutie pe mirsavul de dus care rezista cu stoicism tutulor continuturilor flaconurilor si prafurilor.

In fond, ce inseamna un aspirator victima in fata unei astfel de batalii cistigate ? Doar si Zi-mans / Mil-le / Dai-son trebuie sa faca - din ceva - vinzare, ca la o adica dintr-un aspirat pe saptamina ar da faliment, nu ?

Va tiu la curent cu scorul.

Cu plecaciuni si adinca recunostinta (/recunostiinta)

Trimiteți un comentariu