08 noiembrie 2005

Suspinul maurului

Thierry Ardisson este realizatorul unei binecunoscute emisiuni difuzate sîmbătă noaptea pe canalul francez France 2. El invită diverse persoane în studio şi le pune să vorbească într-un mod neconvenţional despre ce au mai făcut în ultima vreme, evident, în scopul de a le promova producţiile: cărţi, filme, spectacole.
La emisiunea din 15 octombrie au fost puşi faţă în faţă Samy Naceri, pe care l-aţi văzut probabil în seria Taxi a lui Luc Besson şi ... Salman Rushdie, venit să vorbească despre noua lui carte.
Nu am prins mult din emisiune, dar am nimerit pe France 2 tocmai în momentul în care Naceri deversa o seamă de invective asupra lui Rushdie, care tăcea. Apoi l-am văzut pe Ardisson care nu e total inocent în afacere - îşi alege invitaţii pe sprînceană, poate poate iese un scandal ceva, deci audienţă - cum încerca să-i zică lui Naceri că el e catolic practicant, dar că dacă cineva spune ceva de rău de Iisus, atunci îl lasă să spună, pentru că e libertate şi că nu înţelege vehemenţa cu care actorul îl pune la punct pe scriitor.
Se ştie oricum despre Naceri că e un gunoi, implicat în diverse chestii cu poliţie şi droguri, dar ce am aflat deunăzi depăşeşte limitele normale. Într-un editorial din 2 noiembrie în Charlie Hebdo, Philippe Val scrie următoarele:
Ardisson l-a invitat pe Rushdie în emisiunea lui, Tout le monde en parle, de acum două săptămîni. Rushdie trăieşte în Marea Britanie, nu ştie cine este Ardisson. Este trimis de editorul lui pentru a-şi prezenta cartea. El se duce naiv, ca la o emisiune literară. Ori, Ardisson găseşte inteligent să îl invite în acelaşi timp pe Samy Naceri, cunoscut pentru opiniile delicate, moravurile rafinate şi convingerile islamice. Sub bagheta dirijorului, totul s-a petrecut, în fond, cum a fost prevăzut.
Samy Naceri, mimînd gestul, a spus lui Salman Rushdie că dacă un imam i-ar da bani ca să-l ucidă, nu ar ezita să îi tragă un glonte în cap.
Salman Rushdie s-a ridicat atunci, şi-a scos casca, apoi a plecat zicînd că nu va mai pune niciodată picioarele într-o emisiune franceză. Emisiunea nu este în direct. Secvenţele violente şi infamante au fost tăiate la montaj şi pînă astăzi nimic nu a transpirat despre scandalul care s-a derulat în culise, în prezenţa lui Gérard Darmon şi Véronique Sanson [n.m. şi ei invitaţi în emisiune].

3 comentarii:

Zdrîngu spunea...

Ambele trei vrei să zici. :-)

zeeny spunea...

Stimate domn lektor, iti recomand cu incredere - nu tot ce a scris R, si eventual nu Suspinul maurului, poate nici Furia.. De fapt nu conteaza, dar daca vrei sa vezi parerea lui R despre islamism, incepi cu Rusinea si cu Versetele satanice.

Acum.. Nu stiu cine e moderatorul emisiunii respective, insa cineva ar trebui sa il puna pe genunchi si sa ii arda vreo 2 in partile mai moi.. Mi se pare de un prost gust total sa chemi un om pe capul caruia e pus practic un premiu in lumea araba, alaturi de un musulman istericos.. ca sa nu ma refer si la becgraundu' cultural al fiecaruia.. si sa nu ma refer nici la ce se intampla prin tara dvs. in momentul asta..

Si am sa inchei cu o multumire pentru vestea cartii noi, care practically made my day :D

Zdrîngu spunea...

De ce nu Ultimul suspin al maurului? Furia inteleg, dar cu Suspinul ce ai?

Cit despre animatorul Ardisson, citeodata tocmai asta e interesant, ca aduce oameni de calibru diferit si e fain sa vezi cum dezbat acolo. Si mai e fain ca discutia e neconventionala, iar greii sint coboriti de pe piedestal si vezi ca si ei sint oameni. Numai ca de data asta a fost groasa rau, ce sa zic... In legatura cu ceea ce se intimpla in tara unde salasluiesc momentan, as aduce precizarea de nuanta ca islamul e o chestie colaterala care intervine eventual ca pretext de distrugere atunci cind o grenada cu gaze lacrimogene aterizeaza episodic in mijlocul unei moschei, si ca faptasii sint in general copii.

Trimiteți un comentariu