10 mai 2006

Eterna poveste

Doi simpatici librari au fost Teodor Maximovici şi Dimitrie Alexa, care au avut librăria lor în Str. Ştefan cel Mare, peste drum de Mitropolie, pînă în 1895. Această librărie aprovizionată mai cu seamă cu cărţi şcolare şi material didactic, a avut o bogată clientelă în lumea şcolarilor. După puţin timp însă, ivindu-se neînţelegeri între tovarăşi, ei s-au desfăcut. Teodor Maximovici a deschis o librărie proprie în casele Motăş, unde este astăzi librăria Socec, iar Dimitrie Alexa a rămas cu librăria din str. Ştefan cel Mare.
Rudolf Şuţu
Prin Iaşii de odinioară - 100 cărţi poştale ilustrate şi comentate
(Casa de presă-editură "Cronica"
Iaşi, 1995)


În 1886, dl Gibert predă de şase ani literatură clasică la colegiul St Michel de la Saint Etienne şi decide să meargă la Paris. Ca bagaje are cufere cu cărţi şi deschide patru standuri de bouquinistes pe parapetele cheiului Saint Michel.
În 1888, inaugurează prima librărie adevărată pe cheiul Saint Michel. Este plin de entuziasm şi se lansează în comerţul cu carte şcolară chiar în momentul în care Jules Ferry supune votului legea învăţămîntului gratuit şi obligatoriu.
În 1915, cei doi fii ai săi îi succed.
În 1929, aceştia scindează societatea în două, mezinul Régis păstrează librăriile de pe chei sub numele de Gibert Jeune.
De pe situl librăriei Gibert Jeune.


În 1929, cei doi fii ai lui Gibert ce i-au succedat în 1915 se instalează pe cont propriu. Fiul cel mai mare al d-lui Gibert, Joseph, îşi deschide propria librărie la 30, bd. Saint Michel.
De pe situl librăriei Gibert Joseph.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Mie mi-a placut Gibert Jeune, da m-a si ingrozit cu sectiunea de noutati... la Bucuresti nu prea vazusem nimic asemanator.

Si cum am fost la Paris doar ca turist, fara cine stie ce informatii de acasa, nu stiu daca am nimerit la cea mai mare librarie...
Chiar, care e cea mai mare si mai desteapta librarie din Paris?
Adica unde ar trebui sa se duca repede turistul inocent dupa parerea ta? (turistul interesat de literatura, teorie literara, antropologie, in fine, chestii de-astea)

Zdrîngu spunea...

Nu cred că e util să faci clasamente de tipul "care este cea mai mare librărie". Cum librării sînt cu sutele, e greu să zici care e cea mai mare şi să găseşti un criteriu după care să poţi face clasamentul.
Dacă te gîndeşti la suprafaţă, există lanţurile cunoscute, Fnac şi Virgin care în general au nişte librării gigantice şi aprovizionate cu mai tot ce vrei, dar nici cele două librării Jeune (nu-s departe una de cealaltă) nu sînt de lepădat. Dar ai şi librării specializate nu foarte mari, în special prin cartierul latin. Depinde ce vrei ...

Anonim spunea...

Corect! Ma gindeam ca cine stie ce loc special o fi existind si eu habar n-am de el :)
Caraghios e ca am tot batut cartierul latin (stiu pe dinafara alea doua Gibert) da' de Fnac si Virgin n-am dat.
Mersi de raspuns

Lulu spunea...

Multumesc mult pentru Deux Magots !

Zdrîngu spunea...

Pentru puţin :)

Trimiteți un comentariu