22 februarie 2005

Proteste

Nu e un secret pentru nimeni că Franţa e o ţară a sindicatelor. Acesta nu e neapărat un lucru rău (de exemplu, istoric vorbind, fără sindicate, cam greu cu concediile plătite). Dupa părerea mea, trebuie să existe ceva care să contrabalanseze patronatul. Uitaţi-vă în România şi vedeţi ce fac unii investitori străini din angajaţi: sclavi pe plantaţie. Şi asta pentru simplul motiv că nu-i nimeni care să-i tragă de urechi din cînd în cînd. Iar la ei acasă nu şi-ar permite.

În acelaşi timp, nu e un secret că în Franţa, sindicatele exagerează cîteodată cu acţiunile de protest.

În urmă cu două săptămîni, unui pasager i s-a făcut rău într-un avion Air France. După ce a aterizat la Orly, de avion s-a apropiat o scară mobilă, cu ajutorul căreia stewardesele l-au coborît pe pasagerul bolnav. După manevră, operatorul scării mobile s-a grăbit şi a tras scara. O stewardesă a reuşit să intre în avion dar cealaltă, din păcate, a căzut de la 4 m înălţime pe pistă şi a murit.
Cum era normal, a început o anchetă, în urma căreia a început procedura de concediere a agentului cu scara, găsit vinovat de neglijenţă în serviciu. Se zice chiar că a mai comis şi altele în trecut, dar nu chiar atît de grave.
Imediat a fost declanşată o grevă a agenţilor de pistă, organizată de sindicate, contra concedierii angajatului găsit vinovat. Ei spun că firma ar fi vinovată pentru decesul stewardesei, din cauză că efectivele agentilor de pistă nu sînt suficient de mari ca să asigure o securitate optimă. Săracul, era atît de stresat de subefectivul în care se găsea, încît nu i-a venit în cap să se uite dacă mai e cineva pe scară înainte de a o lua din loc. E inutil să spun că sute de oameni au aşteptat de vineri pînă luni în aeroport în speranţa de a putea urca într-un ipotetic avion.
Poate exagerez, dar eu din asta nu deduc decît că poţi să si omori, atîta vreme cît eşti protejat de sindicat.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Amin. Aici la mine sint singurul angajat nemebru de sindicat. Nu de alta, dar daca ma dau afara sint expulzat a doua zi, asa ca sindicatul nu poate face altceva util pentru mine decit sa-mi incaseze cotizatia. Care nu e deloc mica.

Trimiteți un comentariu