11 martie 2005

Le charme de l'ancien

Prin vitrinele agenţiilor imobiliare se văd mai tot timpul anunţuri cu apartamente vechi de vînzare. Sînt apartamente care datează cam de la începutul secolului al XX-lea, adesea din jurul anului 1930.
Există mulţi oameni care se dau în vînt după astfel de apartamente. Unele sînt foarte agreabile pentru locuit, iar pentru amatorii de arhitectură haussmanniană sînt un regal. Multe sînt chiar mai trainice şi mai bine aranjate decît apartamentele noi.
La unele din anunţuri, pentru publicitate, apare sintagma "le charme de l'ancien" - "farmecul vechiului", cu "vue sur les toits de Paris" - "vedere spre acoperişurile Parisului". Asta poate să însemne multe. Ca de exemplu, un apartament nu atît degradat cît extrem de înghesuit, nefuncţional, nişte camere strîmte cu vedere spre o curte interioară, sau, după caz, spre nişte acoperişuri. Apartamente cu două camere în 30 de metri pătraţi sînt monedă curentă la Paris. Multe din ele nu au baie cu cadă, ci doar un duş. În altele, am văzut cadă în baie, dar în ea nu intra decît un singur picior sau în cel mai bun caz stai ciuciu cu genunchii la gură să te speli. Nu exagerez, cadă de 50 de cm lungime! Nişte prieteni îşi construiseră în bucătărie un duş, pentru că apartamentul nu era dotat cu baie, ci doar cu o cămăruţă unde era WC-ul, contraindicată claustrofobilor. La altcineva acasă am aflat că apartamentul nu era prevăzut de la bun început cu toaletă. Era un apartament minuscul cu două camere, dar la început nu era decît una mai mare cu o chiuvetă într-un colţ. Pe vremuri, toaleta era pe hol, pentru tot etajul. Era vorba de o aşa numită "garçonnière", unde vechiul proprietar petrecea din cînd în cînd momente de extaz cu diversele lui cuceriri.
Alte cunoştinţe nu au duşul în apartament - de baie cu cadă nu poate fi vorba - ci în altă încăpere de pe acelaşi palier, astfel încît trebuie să iasă pe casa scărilor în halat şi cu cheile în buzunar ca să facă un duş.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Vreau sa-ti atrag atentia ca link-ul spre dictionarul care explica "garçonni?re" este, cred, de unica folosinta. Am intrat o data, si cind am mai incercat o data, sa aprofundez :), mi-a zis: "Session expirée". Cum sa fac sa mai vad definitia aia? Treaba e valabila si pt. "ordinateur".

Zdrîngu spunea...

Mda, ai dreptate, sit frantuzesc, ce sa-i faci :)
Il testasem fara sa inchid navigatorul.
O sa caut alt dictionar, desi asta era fain.

Zdrîngu spunea...

De fapt dictionarul se gaseste la adresa http://atilf.atilf.fr/ si se numeste "Le trsor de la langue française". Undeva e un formular de cautare, se baga cuvintul si se apasa butonul.

Anonim spunea...

Am bagat cuvintul, am apasat butonul si-am gasit ce mi-am dorit.
Adresa e o comoara in sine. Si-asa ma batea gindul sa ma apuc de franceza la modul serios. Multumesc frumos.

Anonim spunea...

Consider ca, pentru a comenta aspecte (ce tie ti se par mai putin obisnuite, caci altfel nu le-ai comenta, nu?!...)legate de existenta si de obiceiurile unei natii, alta decât cea careia îi apartii prin nastere si prin educatie, este o "intreprindere" sortita esecului din start. Nu vei reusi niciodata s-o faci obiectiv! Si totdeauna, "lipsurile" tale în ceea ce priveste profunzimea gândirii vor fi mai bine scoase în evidenta de modul "îngust" în care privesti în jurul tau. Si, nu de putine ori, vei crea ilaritate. Asadar...cineva care vine dintr-o tara de...blocuri, cineva care a trait multi ani într-un apartament de (în cel mai bun caz) 50 de metri patrati ( ...10 pasi în lung si 10 pasi în...lat, nu-i asa!?) face observatii, vadit dezaprobatoare, referitoare la lipsa de confort a unui anumit fel de locuinte din Paris...Te-as întreba daca ai comentat vreodata, în acest blog, satisfactia pe care o poate oferi locuirea într-un apartament "confort 1 sporit" din cartierul Colentina...ori Rahova...ori Pantelimon, etc...?!! Nu vreau sa ma "leg" de comentariul tau referitor la baia unor apartamente parisiene (...fara cada, ori având cada de doar 50 de cm., ori la baia exterioara apartamentului) ; ar fi imposibil sa fac o paralela cu situatia din tara mea (si a ta...evident!) fara a spune nimic despre cantitatea de apa si SAPUN consumata de membrii celor doua natii în discutie. Cu bine.

Zdrîngu spunea...

Uaaa, m-ati dat gata Gelule!

Cassé, cum ar spune Brice de Nice.

Ati sesizat perfect nuantele dezaprobatoare (de fapt vadit dezaprobatoare) ale comentariului meu in legatura cu unele apartamente pariziene. A, pardon, toate apartamentele pariziene.

Sa imi fie rusine!

Trimiteți un comentariu