03 martie 2005

Pseudo-reverii de iarnă

Ieri cantina s-a întrecut pe sine. Ce de mîncăruri alese ne-au oferit bucătarii îmbrăcaţi în hainele lor imaculate!

Ca niciodată, orezul era fin, parfumat, nu se lipea şi nu avea nici urmă de unt în el. Mirosul pe care îl degaja nu mai provoca defel greaţă ci dimpotrivă, aducea ca o adiere în închipuirea fiecăruia imaginile de vis ale deltei Mekong-ului şi ale ei plantaţii de orez, declanşînd o dorinţă nezăgăzuită de a-l îngurgita cu nesaţ. Păstrăvul care îl însoţea era dulce, cu carnea de un roz ireal şi agreabil - cred că era hrănit cu aceleaşi concentrate cu coloranţi cu care sînt hrăniţi de regulă somonii - şi se scălda într-un sos diafan delicios.

Afară ba ninge, ba viscoleşte de cîteva zile încontinuu. Sigur lumea e pe calea cea bună?

5 comentarii:

Anonim spunea...

Inseamna ca-ti era foame!!

Si aici e viscol si ger, sigur vine sfirsitul lumii..

Anonim spunea...

Dom' lektor, credeam ca traim in aceeasi tara foarte mica. Nu-mi dau seama cum de era viscol si ger la tine, cind in Copenhaga, azi, am avut parte de una din cele mai frumoase zile de iarna: prin parcuri, zapada alba era ca frisca batuta, scinteietoare si scirtiitoare, cer senin, azuriu, vinticel moderat, si-un amurg de-mi fura intreaga atentie in drum spre casa. Nici urma de apocalipsa. Ce naiba, si vremea e parcelata in tara asta? Virita in sistem? Ca nu mai inteleg nimic...

Anonim spunea...

Prezentul de care vorbeam era unul generic, neparcelat, lax si extensibil, vrind sa ocolesc formularea precisa "si aici a fost viscol ieri, iar azi dimineata ger". Si apoi Messer Iliuta nu avea cum sa ma prinda cu minciuna daca nu ma dadeai tu in vileag :-)

Zdrîngu spunea...

Aşa domnu' lektor, umblaţi la mine cu şulerii.
Nu contează, oricum vine sfîrşitul lumii.

Anonim spunea...

Lektorul a scris: "Si apoi Messer Iliuta nu avea cum sa ma prinda cu minciuna daca nu ma dadeai tu in vileag"

Ei, n-a fost in intentia mea sa te dau in vileag. :) Eu doar m-am minunat ca intr-o tara asa mica ca *.dk sa coexiste fenomene meteo atit de diferite in acelasi interval de timp, adica ziua de ieri. E drept ca si aici, in Cph, a fost viscol alaltaieri, dar spre deosebire de tine, eu l-am vazut ca pe o manifestare frumoasa iernii, cu toate ca in perioada asta ar trebui ca primavara sa dea semne de inviorare. Da' hai sa zic ca _inca_ sintem in iarna cf. calendarului astronomic. Asadar, nu-i asa de mare catastrofa, precum o zugravesti tu, chit ca extrapolezi oleaca.
Iar Iliuta e si mai si; el stie _sigur_ ca vine sfirsitul lumii. :) Bine ca nu ne zice cind, ca daca aflam ca-i in curind, intram in panica. Si la urma-urmei "orice sfirsit inseamna un nou inceput", zise Speranta, ferecata-n cutia Pandorei. Hai ca m-ati molipsit si pe mine. :)

Trimiteți un comentariu