14 aprilie 2005

Sindicale

Aţi auzit de Frits Bolkestein?

E autorul unei directive europene cu privire la liberalizarea serviciilor în Uniune, care prevede, în unele condiţii, ca meseriaşii care lucrează în altă ţară decît a lor să beneficieze de protecţia socială a ţării de origine şi nu a ţării gazdă. Această directivă a provocat o mare hemoragie de cerneală în presa franceză şi a dat apă la moară politicienilor care îndeamnă lumea să voteze "NU" la referendumul pentru Constituţia europeană.
Deşi Chirac a obţinut rediscutarea actului incriminat, se pare că Bolkestein e încăpăţînat. Recent, el a făcut un turneu în Franţa, ca să-şi susţină directiva. Unul dintre argumentele lui a fost că e foarte greu să găsească un electrician sau un instalator în nordul Franţei, unde are o casă. Ieri, electricienii din sindicatul CGT de la EDF i-au tăiat curentul la reşedinţa lui secundară, ca să-i arate ca "există electricieni în regiune" şi "cum trăiesc oamenii fără resurse cărora EDF le-a întrerupt curentul".

4 comentarii:

lektor spunea...

Nu inteleg nimic. Daca tu platesti taxe in Franta sau eu in Danemarca, de ce ar trebui sa plateasca Romania pentru protectia sociala?

Iliuţă spunea...

Politicienii francezi zic cam asa:
Pina acum, un instalator din Polonia, angajat in Polonia, daca avea de lucrat in Franta, sa zicem, nu o putea face fara respectarea normelor sociale franceze.
Directiva asta cica ar elimina acest obstacol si ar permite instalatorului sa vina sa lucreze in Franta dupa codul muncii polonez, vadit mai liberal decit cel frantuzesc (bine, e un exemplu, s-ar putea ca in realitate sa nu fie asa). Evident ca obiectia principala a fost ca piata va fi invadata de oameni platiti prost, dispusi sa lucreze 50 de ore pe saptamina, adica pe scurt, concurenta neloiala pe piata muncii.

« Principe du pays d'origine » : selon ce principe, un prestataire de services qui opère légalement dans un État membre peut vendre ses services dans d'autres États membres sans devoir se conformer à d'autres règles dans ceux-ci.

Detalii despre directiva Bolkenstein la:
http://europa.eu.int/scadplus/leg/fr/lvb/l23014.htm

lektor spunea...

Aaaaa, dar asta inseamna ca eu as putea lua salariu danez si sa platesc impozit romanesc! Numai ca asta ar insemna cred automat si ca pierd toate facilitatile de protectie sociala daneza.

De fapt asa se intimpla cind invit cite un fost coleg la mine (pentru mai putin de trei luni). El primeste practic salariul brut de aici si ar trebui sa plateasca impozit in RO. Ceea ce nu s-a intimplat niciodata pina acum.

Propunerea legislativa e extrem de curajoasa si riscanta, exact din motivele de care vorbesti si tu. E imposibil sa treaca la referendum asa ceva.

Iliuţă spunea...

Hmm, nu sint sigur ca e vorba de salariu.
Eu am inteles ca tu, in calitate de prestator de servicii stabilit intr-o tara membra a UE (tara 1) si in consecinta platitor de taxe si respectind legile din acea tara, poti sa iti vinzi serviciile in alta tara (tara 2) membra a UE respectind doar legile tarii 1.

Cit despre Constitutie, aparent directiva nu are legatura cu ea. Ghinionul face ca directiva a ajuns in dezbatere publica in Franta, tocmai in momentul in care e in pregatire referendumul pentru tratatul constitutional, ceea ce a servit drept argument celor care vor sa voteze "nu".

Trimiteți un comentariu