15 aprilie 2005

Constituţionale

veni vorba, m-am uitat aseară printre picături la emisiunea în care Chirac a încercat să facă campanie pentru "oui" pentru referendumul despre tratatul constituţional european de pe 29 mai.

Formula de emisiune aleasă a fost cel puţin bizară. Chirac stătea la o masă cu Andreea Esca a francezilor, pe nume Patrick Poivre d'Arvor (sau PPDA, prietenii ştiu de ce), iar în jur gravitau următoarele persoane:
- Jean-Luc Delarue - este prezentatorul unei emisiuni care de regulă urmează unui film artistic cu caracter educativ. Emisiunea lui este una cu public, în care se discută de obicei o problemă în legatură cu filmul care tocmai a fost. Invitaţii lui sînt persoane cu diverse probleme: obezitate, bulimie, anorexie, TOC-uri (trouble obsessionnel compulsif), sîni siliconaţi, penis mic, travestiţi, homosexuali care nu şi-au facut coming-out-ul etc.
- Marc-Olivier Fogiel - un pitbull mediatic. Este realizatorul unei emisiuni în care îşi desfiinţează invitaţii prin tactica luatului vorbei din gură cu agresivitate. Are o viziune superficială asupra invitaţilor dar e încă în faza în care crede că ştie totul, ceea ce îi dă legitimitatea de a avea un aer de superioritate tot timpul, mai puţin cînd invitaţii lui se numesc Alain Delon (care vorbeşte la persoana a III-a despre sine), Brigitte Bardot (căsătorită cu un mebru marcant din partidul de extremă dreapta, Frontul Naţional, autoarea unei cărti de un rasism rar întîlnit) şi, cu voia dumneavoastră, Nicolas Sarkozy, pe care îi adoră, sau cînd invitaţii au cotizat din greu să fie prezenţi acolo, pentru că au un produs de promovat (carte, spectacol, film).
- Emmanuel Chain - fost realizator al emisiunii Capital de pe M6. Acum căzut în dizgratie, după un pasaj meteoric pe la Canal +.

Aceşti acoliţi de marcă funcţionau pe post de mediatori între masa prezidenţială şi o mulţime cu medie de vîrstă mică ce ar fi trebuit să-i pună întrebări lui Monsieur le Président de la République* legate de tratatul constituţional.

Cantitatea de întrebări legate de constituţie a fost infimă şi a reflectat faptul că junimea prezentă nu ştia de ce se află acolo. Grosul întrebărilor a fost pe de o parte despre probleme care preocupă foarte mult populaţia franceză în momentul de faţă şi pe de altă parte despre probleme care îi sînt dragi lui Delarue: fuga locurilor de muncă înspre est, şomajul, Renault Logan, bună ziua, sînt din Strasbourg şi sînt homosexual, cum fac să lucrez ca avocat în Spania, etc.

La aşa întrebări, aşa răspunsuri. Chirac a dat din colţ în colţ, fără argumente, la sentiment (n'ayez pas peur - îndemn cu parfum de Vatican). A repetat spasmodic că UE e un lucru bun pentru că exporturile ţărilor UE în Europa de Est au crescut de 4 ori în cîţiva ani şi că asta generează locuri de muncă în Franţa (şomajul a trecut de 10% luna trecută).

Şi cam atît, timp de două ore.


Bibliografie:



-----
* Blog umoristic apocrif

8 comentarii:

M spunea...

Ok, recunosc ca am citit mai mult pentru plasticitatea exprimarii :); altfel sint cam in necunostinta de cauza. Am o intrebare: exista vreun personaj recuperabil in registrul burlesc de mai sus? :)

Zdrîngu spunea...

Din motive de etilism acut (fondue savoyarde + mult vin spaniol, caruia i-am uitat numele intre timp) am fost mai mult absent in week-end.

E greu de raspuns la intrebarile de mai sus, dar cel mai bine a zis-o domnul Lektor.
Altfel spus, cind doi se cearta, al treilea cistiga. Adica, prin inductie, cind n se cearta, al n+1-lea cistiga. Cum ar veni, cind o parte dintre socialisti, alaturi de extrema stinga, extrema dreapta si anti-europenistii in general se cearta cu restul lumii (dreapta majoritara si cealalta parte a stingii), iar Sarkozy tace milc, e clar ca el va fi cel cistigat indiferent de rezultatul referendumului :)

valachus spunea...

Super relatarea, monsieur!
Sincer sa fiu, in tineretile-mi eram un entuziast al ideii de uniune evropeneasca, pe care o vedeam altceva decat a ajuns sa fie. Si cred ca nu sunt singurul in situatia asta: citii azi in Le Figaro, un articol extraordinar despre dezvrajirea visului european - http://www.lefigaro.fr/europe/20050331.FIG0215.html
"A dire vrai j'en ai assez de voir ceux qui ne pensent pas comme-il-faut-penser être jugés comme des crétins des Alpes, et jusqu'aux Carpates."
Pur si simplu fantastic.
P.S. un atom feed la blog se poate, s'il vous plait?

Zdrîngu spunea...

Este si atom feed, dar nu am mai pus legatura pe pagina, pentru ca reflectez la un nou concept: hipertextul virtual, sau altfel spus, hipertextul fara legaturi :)

P.S. Eu inca mai sint entuziast cu uniunea lu' peste, dar ma enerveaza din ce in ce mai tare discutiile politicianiste in jurul cozii si sofismele de doi bani pe care le aud in fiecare zi.

M spunea...

"A dire vrai j'en ai assez de voir ceux qui ne pensent pas comme-il-faut-penser être jugés comme des crétins des Alpes, et jusqu'aux Carpates."

Deja sufar ca nu stiu franceza decit ma lasa substratu' comun cu olaheasca sa ghicesc. :)
Rog frumos, sa-mi traduca si mie cineva fraza de mai sus.
Promit ca de la toamna ma inscriu la cursuri de franceza. :)
Multam anticipat!

Zdrîngu spunea...

Ei, o fi ea academica, da' omu' vede Alpes si Carpates acolo si tu nu-i zici nimic nici de Alpi si nici de Carpati. Pai se poate?

M spunea...

Da' eu n-am dreptul sa traduc traducerea cu propria-mi minte? :) De unde sa stiu eu ca traducerea lektorului e cea mai potrivita, mai ales ca zice ca azi e cu parul zburlit -> mari riscuri de alunecari subiective. :)
Si da, am o slabiciune pentru munti, reactionez la "vederea" acestora precum subiectul lui Pavlov. Asta e! :)

valachus spunea...

...si publicul zice "merci beaucoup" pentru hranitorul atomic pus de curand in functiune :)

Trimiteți un comentariu